Берачите на сортовете грозде за шампанско започнаха тази година гроздобера по-рано, тъй като изменението на климата принуди производителите на френското пенливо вино да преосмислят производството на любимата на мнозина пенлива напитка, съобщава Ройтерс.
Високите температури и най-тежката суша в историята на страната причиниха огромни горски пожари и доведоха до ограничения върху използването на вода във Франция. Но и доведоха до по-бързото узряване на гроздето.
Гроздобер през август, а не в началото на септември както обикновено, в миналото в Шампан е било преживяване "веднъж в живота", казва Шарл Филипона, президент на семейната винарна "Филипона Шампан" (Philipponnat Champagne), която доскоро произвеждаше неколкостотин хиляди бутилки годишно. Вече не.
"Съвсем ясно е, че глобалното затопляне нече оказва влияние", сподели той пред Ройтерс във винарната си в Северна Франция. През това време берачи, наети за краткия сезон на прибиране на реколтата, тичат наоколо при температури доста над 30 градуса по Целзий, а слънцето напича стръмния хълм, където расте ценното грозде от сорта Пино. Важно е гроздето да се бере, преди да е презряло и наситено със захар.
"Мисля, че сме в повратна точка. Досега глобалното затопляне помагаше да прибираме реколтата при добри метеорологични условия без дъжд, без студ, със зрялост и малко гниене", коментира Филипона.
Производителите от цяла Франция очакват тазгодишната реколта да бъде с добро качество. Това е известно облекчение след измръзването и атаки от вредители, опустошили лозята през 2021 г., нещо което сухото и горещо време помогна да бъде предотвратено тази година.
"Това, което идва сега, вероятно е презряло грозде - твърде сухи летни сезони, причиняващи други проблеми, към които ще трябва да адаптираме нашето лозарство и нашата енология", изразява притеснението си Филипона.
Една от първите стъпки е брането на гроздето по-рано, отколкото през последните десетилетия, и то не само за шампанско. Сезонът на прибиране на реколтата тази година беше с около две седмици по-рано в повечето големи винени региони на Франция - нещо, което вероятно ще стане трайна тенденция, казват винопроизводители.
"Вината може да станат различни и да се наложи да се адаптираме към други сортове грозде или методи на отглеждане, малко по-различни от това, което правим сега", каза Лоран Пинсон, производител на вино Шабли в Бургундия, централна източна Франция.
Въпреки че прибирането на реколтата там се е извършвало около октомври през 80-те години на миналия век, то прогресивно се е придвижило напред толкова много, че прибирането на реколтата в началото на септември сега е норма, а от време на време започва и през август, споделя Пинсон.