В Брюксел обсъждат проблемите в еврозоната

share

Лидерите на страните от Европейския съюз започват двудневен съвет в Брюксел, на който ще обсъждат принципни въпроси за по-близка политическа и фискална интеграция.

На заседанието не се очаква да бъдат взети конкретни решения за определени действия, а да бъде одобрена рамката за бъдещи разговори и действия, съобщава БНТ. България се представя от премиера Бойко Борисов.

В началото на още едно неспокойно за еврото лято, лидерите ще обсъждат доклад на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, на шефа на Европейската централна банка Марио Драги и на председателя на еврозоната Жан Клод Юнкер.

В документа се препоръчва създаването на единен европейски надзорен орган. По-голямата политическа интеграция предвижда и ограничение на размера на дълга, който страните могат да имат. Именно високата задлъжнялост и невъзможността за обслужване на дълговете са една от причините за финансовата криза в еврозоната.

По време на съвета ще се обсъжда и идеята за еврооблигациите - ценни книжа, които да бъдат гарантирани от всички страни от Европейския съюз. Макар обаче те да са изгодни за задлъжнелите държави, не са и за тези, които са в добро финансово състояние. За тях се застъпва Франция, но Германия обяви, че няма да допусне съществуването им при никакви условия.

Основен приоритет на съвета е създаването на условия за растеж, нови работни места и възстановяване доверието на пазарите. Очаква се по време на съвета да бъде одобрен пакет финансови стимули на стойност 130 милиарда евро. Малка част от тях обаче са свежи средства, повечето са част от предишни пакети за финансиране на Европейската централна банка и преразпределение на непохарчени пари от регионални фондове.

Водещи новини

Още новини