Берлин очаква доставките на природен газ по "Северен поток-1" да бъдат възобновени утре

getty images
share

Германското правителство очаква доставките на руски газ по газопровода "Северен поток-1" да се възобновят утре след приключване на рутинните дейности по поддръжката му. Това каза заместник-говорителят на германското правителство Кристиане Хофман, цитирана от ДПА.

Газовите потоци ще бъдат възстановени утре, както е планирано и в съответствие с договорните задължения на руската държавна компания "Газпром", заяви Хофман.

Тя отказа да коментира скорошното предупреждение на руския президент Владимир Путин, че доставките на газ могат да спаднат до 33 милиона кубични метра на ден, ако ремонтираната турбина от "Северен поток-1" не бъде доставена скоро.

Преносът на газ по "Северен поток-1" се увеличавапоток

Подобен развой на събитията би означавал, че тръбопроводът работи с приблизително една пета от целия си капацитет.

Германският мрежови оператор "Газкейд" (Gascade) на свой ред обяви, че утре ще започне газоподаването по съоръжението.

На този фон Путин каза пред репортери след посещението си в Иран, че предстои да се разбере в какво състояние ще се върне изпратеното за ремонт оборудване, предаде Ройтерс.

Съществува риск то да бъде изключено, а "Северен поток-1" да преустанови работата си, дори след като турбината се върне от Канада, където се извършват ремонтните дейности по нея, добави руският президент.

Водещи новини

Още новини