Германия ще изчака до понеделник, за да прецени дали Русия е спряла трайно газа по "Северен поток 1"

Getty Images/Guliver
share

Германия ще изчака поне до понеделник, за да определи дали Русия е прекъснала доставките на газ през ключовия тръбопровод "Северен поток 1", съобщава Блумбърг, цитирана от БНР.

Работата по годишната поддръжка на "Северен поток 1" трябва да приключи в четвъртък (21 юли), но би било твърде рано да се установи дали доставките на руски газ за Германия са спрени напълно, заяви за агенцията неназован източник, запознат с процеса. Това би отложило с няколко дни всеки един политически ход, от който Берлин се нуждае, за да се справи с газовата криза, която се засилва от седмици и заплашва икономиката на страната.

Дори преди да бъде спряна за поддръжка през миналата седмица (на 11 юли), тръбата на "Сверен поток 1" работеше с едва 40% от капацитета си, след като турбина, изпратена за ремонт в Канада, беше блокирана там заради санкциите срещу Русия. Вестник "Комерсант" съобщи по-рано тази седмица, че газовата турбина се връща обратно в Германия и ще бъде транспортирана до Русия. Правителствен служител каза, че преинсталирането ѝ ще отнеме от 5 до 10 дни.

Прекъсването предизвика хаос в Берлин и в цяла Европа, като европейските държави бързат да намерят алтернативни доставки. Сред политиците нарастват опасенията, че Москва няма да възобнови доставките, след като планираната поддръжка приключи този четвъртък.

Пълното прекъсване на руските доставки може да предизвика икономическа рецесия в Германия и е в ЕС като цяло, според последен анализ на МВФ.

Русия най-вероятно няма да пусне газа на Германия по „Северен поток” 1

В момента не е ясно къде е прословутата газова турбина. Нито Siemens Energy AG, която е произвела частта и отговаря за ремонта, нито германското правителство потвърдиха информацията на вестник "Комерсант".

Притесненията относно подновяване на руските газовите потоци нарастват, след като "Газпром" каза, че и други части, които са ключови за възобновяването на пълните доставки, също се нуждаят от поддръжка.

П-рано днес пък стана ясно, че "Газпром" е информирал своите клиенти в Европа, че не може да гарантира доставките поради "форсмажорни обстоятелства".

Междувременно Германия обвини многократно Русия, че използва доставките на газ като оръжие и че блокираната турбина се използва като извинение за намаляване на доставките.

"Тази турбина е била използвана само като претекст през цялото време“, каза говорителката на Министерството на икономиката Беате Барон и добави: "Това е резервна турбина. Все пак ще направим всичко, за да премахнем този претекст от страна на руския президент Владимир Путин".

Водещи новини

Още новини