Нов рязък срив на инвеститорското доверие в Германия през юли

  • 12 юли 2022 14:27

  • 882
  • 0
Нов рязък срив на инвеститорското доверие в Германия през юли
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Инвеститорското доверие в Германия силно се е понижило от началото на юли под натиска на несигурността на енергийните доставки за страната, санитарните ограничения в Китай и перспективата за покачване на лихвите на Европейската централна банка (ЕЦБ), сочи проучване на Центъра за европейски икономически изследвания Цет Е Ве (ZEW), цитирано от Ройтерс.

Индексът, измерващ доверието на инвеститорите, е спаднал до -53,8 след -28,0 през юни, докато икономистите и анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха свиване до -38,3.

Прогнозите за много енергоемките икономически сектори и тези, които работят за износ, са се понижили изключително много, посочи президентът на института Ахим Вамбах.

Идват тревожни месеци за енергийната сигурност

Анкетираните инвеститори са определено по-отрицателно настроени по отношение на сегашната икономическа ситуация, отколкото миналия месец, като отново са преразгледали към понижение и без това неблагоприятните си очаквания за идните шест месеца.

Подиндексът за оценката на инвеститорите за сегашната ситуация се е понижил до -45,8 след -27,6 миналия месец. Анкетираните от Ройтерс икономисти очакваха равнище от -34,5, предаде БТА. 

Последвайте канала на

Калина Христова
882 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини