Британското разузнаване: Русия опитва да наложи траен контрол в Херсон

Getty Images/Guliver
share

По дани на британското разузнаване, Русия се опитва да наложи „траен контрол и силно политическо и икономическо влияние“ в превзетия украински град Херсон.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14046

Южният украински град Херсон бе превзет от руските войски през март и това ще помогне на Русия да заздрави контрола си върху Крим, както и осъществи нови настъпления на север и на запад, коментират от британското министерство на отбраната. 

В рамките на усилията за упражняване на икономическо и политическо влияние в Херсон в дългосрочен план от днес украинската гривна се заменя с руската рубла. За целта е определен 4-месечен период. По-рано в Херсон бе установена руска администрация. Кореспондентката на Би Би Си в Одеса Каралайн Дейвис обаче съобщава, че има сериозна съпротива сред населението на Херсон да приеме рублата като официална валута. 

Цитиран е сваленият кмет на града Игор Колихяев да казва, че не вярва гривната да бъде успешно заменена с рублата, тъй като единствената действаща банкова система в района е украинска. 

Окупираният украински град Херсон се опасява от руски планове за фиктивен референдум

Междувременно британските сили за сигурност са били поставени в повишена готовност след предупреждение, че Владимир Путин може да изпрати „армия от саботьори“ на Острова. 

Съобщението е на „Дейли експрес“, който твърди, чи вътрешният министър Прити Пател е била запозната със заплахата от разузнаването, като сега е засилено наблюдението на пристигащите по летища и пристанища.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14046

Водещи новини

Още новини