Какви са възможностите за извеждане на моряците ни в Мариупол?

Getty Images
share

Българският кораб в Мариупол е защитен, защото е с висок борд. Това заяви кап. Христо Папукчиев в студиото на Нова телевизия по темата за блокирания кораб с български моряци в Мариупол.

Според Илия Налбантов някоя от воюващите страни е застанала около кораба и стрелбата се е случила в района: “Да се качиш на кораба е акт на пиратство, защото той е чужда територия”.

По думите на Папукчиев никой няма интерес да държи моряците и кораба в Мариупол: “В такава обстановка има всякакви елементи, които нямат вярва, а само криминално съзнание, което ги насочва към места, на които могат да заграбват. На кораба има гориво, което е дефицит в района”. Според него такива организирани групи има навсякъде и те дори се представят като представителите на властите на други държави.

Премиерът: Имаме готовност да изтеглим българските моряци от Мариупол

“На моряците им беше дадена възможност да се изтеглят от кораба. Само един пожела, а останалите останаха”, каза Налбантов. Като възможен мотив са оставането им Папукчиев посочи факта, че корабът е най-безопасното място.

“Едното е частна компания, а другото е стремежа на държавата да помогне. Капитанът е този, който е взел решението заедно с екипажа. Държавата прави каквото може да спаси българските граждани. Ако държавата прави нещо, обикновено не се оглася. Премиерът не трябваше да огласява, направил го е за PR”, обясни Налбантов.

Папукчиев препоръча да спасителната акция да осигури на моряците първо храна.

Водещи новини

Още новини