"Възраждане" отново постави в парламента въпроса за блокираните моряци в Мариупол

  • 30 март 2022 10:41

  • 1803
  • 5
© Булфото (архив)

От 24 февруари, от първия ден на войната, в две украински пристанища има блокирани български кораби, които са блокирани по вина на украинската страна, единият е в Мариупол, а другият - в Черноморск, заяви в декларация председателят на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика от парламентарната трибуна.

Той посочи, че корабът "Царевна", блокиран в Мариупол, е трябвало по план на 26-ти да отпътува от пристанището, като към 24-ти е бил наполовина натоварен, а след това всякаква дейност на пристанището е спряна. Костадинов отбеляза, че са запознали със случая външния министър Теодора Генчовска и премиера Кирил Петков, но нищо не е последвало. Той припомни, че преди две седмици са чели декларация в парламента и, по думите му, отново нищо не е последвало.

Премиерът: Търсим най-подходящия момент за евакуация на блокираните в Украйна наши кораби

Днес повече от месец от началото на военните действия, българите на кораба – 17 души, продължават да бъдат активно заплашени, от повече от седмица не са излизали от машинното отделение и не са виждали слънчева светлина, коментира председателят на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател".

"Тук се четат декларации за това как трябва да дадем оръжие, аз досега не чух обаче, както от страна на официалната българска власт, така и от страна на представители на други политически сили, заинтересованост за тези 17 български граждани. Говорим за 17 български граждани, които украинската страна държи като заложник", коментира Костадинов. По думите му, "ако нещо се случи, не дай си Боже, с нашите сънародници, виновни ще бъдат тези, които от месец насам не си мръднаха пръста да направят каквото и да било". Ако някой тук иска да дава бомби на Украйна, нека да си направи сметка, че утре някоя от тях може да падне върху българския кораб, заяви Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика.

В отговор Благовест Белев ("Продължаваме Промяната") посочи, че корабът не е български, а с панамски флаг. С тези писъци освен да навредите, друго нищо не можете да направите, обърна се той към "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател". Правителството полага нужните грижи, то е в непрекъсната връзка с моряците и не спекулирайте със състоянието на кораба, каза Белев.

Той посочи, че корабът има пробойна над водолинията, той не може да излезе от пристанището, защото няма пилотска служба, няма влекачи, освен това каналът е миниран. Дали това не е разговор в интерес на друга държава, усъмни се депутатът.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, ръководещ заседанието, призова да се намалят емоциите. Всички проявяваме загриженост, просто някои по различен начин виждат решението, но наистина трябва да направим необходимото, посочи той. Информиран съм, че правителството предприема действия и в петък ще имаме възможност от министър-председателя да чуем тази информация, допълни Вигенин.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1803 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Дясен Демократ

2022.03.30 | 11:15

2
Много долни и неприятни предатели са Израждане. Долна сган крепостноселска.

2022.03.31 | 00:08

5
Долен си ти плазмодий, превил гръб пред чужди господари!

2022.03.30 | 11:18

4
Да живее България и ВЪЗРАЖДАНЕ
Cetin

2022.03.30 | 11:00

1
TEZI BOKLUTSI SA KATO PUCHI VISHKI

2022.03.30 | 11:17

3
Боклук

Добави коментар

Водещи новини