ЕС ще хармонизира криминализирането на изнасилването в страните членки

Novini.bg
share

Европейската комисия обяви днес план за уеднаквяване на криминализацията на изнасилването в 27-те страни членки на ЕС, предаде АП.

Планът, огласен на Международния ден на жените, включва криминализиране на осакатяването на женските гениталии и кибернасилието.

Интернет насилниците и „изнасилвачи“ са на един социален косъм от това да станат такива и в реалния свят

Голямо мнозинство от държавите в блока вече третира насилието срещу жени и момичета като престъпление, но от комисията казаха, че има празнини в националните законодателства. Например, въпреки че изнасилването е престъпление навсякъде в ЕС, в 18 държави се изисква то да е станало с използването на сила или заплаха, за да бъде наказателно преследван извършителят.

Предлаганата директива предвижда и целенасочена подкрепа в страните членки за специфични групи, вкл. жени, избягали от въоръжен конфликт. Предложението е актуално и във връзка с десетките хиляди украински жени и деца, които са напуснали родината си и са изложени на риск да бъдат експлоатирани от трафиканти на хора, отбеляза АП.

По данни на ЕС една от три жени в съюза е била подлагана на физическо или сексуално насилие след 15-ата си година. Тази пропорция обаче е много различна в различните страни членки.  Освен това половината жени в ЕС са изживявали сексуален тормоз, а една от 20 е съобщавала, че е била изнасилена.

Комисията предлага въвеждането на максимална присъда от поне осем години затвор за изнасилване и пет години за осакатяване на женски гениталии. Страните членки ще имат правото да налагат по-високи максимални присъди.

Водещи новини

Още новини