Урсула фон дер Лайен: Русия ще продължи да използва газа за политически цели

Pixabay
share

Налице са все по-ясни знаци, че Русия ще продължи да използва газа за политически цели, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на конференция, организирана от няколко германски медии, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

За да гарантираме независимостта си, трябва да работим с доставчици на газ, на които може да се разчита, допълни тя. Според Фон дер Лайен ЕС ще сключи партньорство със САЩ за енергийна сигурност и увеличение на доставките на втечнен природен газ.

ЕС ще преговаря и с други производители на газ, например Норвегия, за повишаване на доставките. Освен това Европа може да подобри ползването на собствените си газохранилища, а и да увеличи вместимостта им, допълни председателката на ЕК.

Според нея Русия очевидно няма намерение да увеличава доставките на газ за Европа въпреки голямото търсене и високите цени, което по думите й е "много странен начин за правене на бизнес от страна на "Газпром".

Изявлението на Фон дер Лайен идва, след като стана ясно, че руският гигант не е заявил допълнителни количества транзит през пунктовете "Суджа", "Сохрановка" и "Велке Капушане".

Фан дер Лайен: ЕС е подготвил силни санкции срещу Русия, които да наложи при необходимост

 

Водещи новини

Още новини