Германски министър иска да избегне локдаун в условията на скок в броя на новозаразените

share

Германското правителство не иска да налага нов локдаун въпреки скока в броя на новозаразените с коронавирус заради настъплението на новия вариант Омикрон, заяви министърът на финансите Кристиан Линднер, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1286

"Желанието ни е за в бъдеще да се избягва налагането на повсеместни или локални затваряния", казва Линднер в интервю за всекидневника "Щутгартер нахрихтен" и изданията от медийната група Ен Бе Ер. Той обяснява, че "нашата цел си остава, както и преди, да запазим социалния живот, доколкото е възможно, и да избягваме социалните щети, доколкото е възможно".

СЗО: Бързото разпространение на Омикрон може да претовари здравните системи на редица държави

Линднер поиска Германия да разполага с капацитет да ваксинира само за месец цялото си население, в случай че в бъдеще бъде връхлетяна от нови коронавирусни вълни.

Федералната република е с относително нисък процент на имунизираните в сравнение с други западноевропейски страни: 71,3 процента от населението е напълно ваксинирано, а 39,3 на сто е с поставена бустерна доза.

За последното денонощие Институтът по вирусология "Роберт Кох" отчете 58 912 новозаразени, което е увеличение от 47 процента на седмична база. Регистрирани са и нови 346 починали, с което общият брой на смъртните случаи в Германия става 112 925.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1286

Водещи новини

Още новини