Над 40 хил. протестираха за пореден път срещу COVID мерките в Австрия

Getty Images
share

Десетки хиляди хора излязоха за пореден път на протест в Австрия срещу задължителната ваксинация и затварянето по домовете за неваксинирани, предадоха световните агенции.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32992

По оценки на властите над 44 хиляди души са участвали в демонстрацията във Виена, която беше надзиравана от 1400 полицаи. Хората носеха плакати с надпис "Не на задължителното ваксиниране" и "Долу ръцете от децата" и скандираха "Ние сме народа" и "Съпротива". Силите на реда са задържали трима души за различни нарушения, като пускане на фойерверки и неносене на маски.

Лидерът на опозиционната "Партия на свободата" Херберт Кикъл говори пред събралото се множество и разкритикува отговора на правителството на пандемията. Той каза, че хората не са разбрали, че "са получили ритник от властите" и обеща продължаване на протестите, информира БНР.

 Демонстрации срещу мерките имаше и в други австрийски градове като Клагенфурт и Линц.

Австрийското правителство представи законопроекта за задължителната ваксинация

 Ваксинирането в Австрия става задължително за хората над 14-годишна от февруари. Глобата за неспазване на изискването е 600 евро първоначално, като при второ нарушение, тази сума може да достигне до 3600 евро.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32992

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини