Нидерландия съобщи, че много от пътниците от два полета от Южна Африка вероятно са с COVID

Getty Images/Guliver (архив)
share

Нидерландските здравни власти съобщиха въз основа на първи резултати от направени тестове, че вероятно десетки пасажери на два полета с около 600 пътници, пристигнали през вчерашния ден на амстердамското летище Схипхол от Южна Африка, са с КОВИД-19. Тестовете са им направени от нидерландските здравни власти на летището, след като са пристигнали, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Пасажерите от двата самолета бяха изолирани от останалите хора на летището от съображения за безопасност заради открития в Южна Африка нов щам на коронавируса и бяха принудени да чакат с часове след пристигането си и да бъдат тествани.

Германия обяви 8 африкански страни за "зона на разпространение на вирусен вариант"

По-рано през вчерашния ден нидерландското правителство спря всички полети от тази дестинация. Здравният министър Хуго де Йонге каза, че пътниците, които са в заварено положение, тоест вече са във въздуха и пътуват към Нидерландия, ще трябва, след като пристигнат, да се изследват и да се поставят под карантина.

Изолираните пътници от двата полета на Схипхол изразиха недоволство, че са били принудени часове наред да стоят и да чакат на пистата на летището, докато бъдат тествани. Единият от двата самолета пристигнал от Кейптаун, а другият - от Йоханесбург. И двата полета са на компанията Ка Ел Ем.

От летището заявиха, че се действа предпазливо, от което е било породено и забавянето, а на пътниците са осигурени храни и напитки, докато бъдат тествани, предаде БТА. 

Местните здравни власти по-късно уточниха, че под карантина ще бъдат поставени само пътници, които дадат положителен тест за КОВИД-19, и тези, които са седели близо до тях.

Всички позитивни резултати ще бъдат изследвани от нидерландска университетска болница, за да се установи дали са от новия щам Омикрон.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини