Подобряване на британския икономически растеж до 0,6% през септември

Pixabay
share

Икономиката на Великобритания подобри растежа си през септември след слабото представяне през лятото, показват данни на официалната британска статистика ONS, предаде БНР.

Брутният вътрешен продукт се повиши през септември с 0,6% спрямо август, когато обаче нарасна с едва 0,2% (низходяща ревизия от предишна оценка за растеж с 0,4%) и след като през юни отбеляза спад с 0,2 на сто.

Може ли България да остане без бюджет за 2022?

Въпреки ускоряването на икономическия растеж през септември, БВП на Обединеното кралство е все още с 0,6% под неговото ниво през февруари 2020 г. - точно месеци преди началото на коронавирусната пандемия и последвалия първи локдаун в страната.

Септемврийският растеж беше подпомогнат от по-силната продукция в здравния сектор, тъй като хората се върнаха към лекарските посещения след техния солиден спад по време на пандемията, което доведе до повишение на целия сектор на услугите през септември с 0,7% спрямо месец по-рано.

Индустриалното производство обаче се сви с 0,4%, тъй като доставките на газ се понижиха за четвърти пореден месец, като в същото време продължиха и проблемите във веригите на доставки като във Великобритания, така и в световен мащаб.

Според ONS БВП на Обединеното кралство за цялото трето тримесечие (юли - септември 2021 г.) нарасна с 1,3%, но след ръст с 5,5% през второто тримесечие. Спрямо година по-рано британската икономика нарасна през третото тримесечие с 6,6%, но след скок с 23,6% през предходните три месеца.

Петата най-голяма икономика в света се сви с близо 10% през пандемичната 2020 година, но Международният валутен фонд прогнозира, че тя ще отбележи най-солидно икономическо възстановяване спрямо останалите членове на Г-7, нараствайки с 6,8% през 2021 г.

Въпреки това бързо възстановяване от коронавирусната икономическа криза през пролетта, последва забавяне на растежа през лятото поради комбинация от нарастващи случаи на Covid-19, проблемите с глобалните вериги на доставки и недостига на някои категории работници на острова след Брекзит.

През миналата седмица пък Английската централна банка заяви, че запазва почти нулевите лихвени ставки, тъй като неотдавнашният икономически растеж е бил по-слаб, отколкото се очакваше. В същото време АЦБ ще следи отблизо състоянието на пазара на труда, след като правителствената схема за защита на работните места приключи на 1 октомври .

Водещи новини

Още новини