Осъдиха активистка на ЕТА за покушение срещу бившия испански крал

Getty images (архив)
share

Една от лидерките на баската сепаратистка организация ЕТА Мария Соледад Ипарагире Генеча получи 15-годишна присъда лишаване от свобода заради подготовка на атентат срещу бившия испански крал Хуан Карлос I, предаде АП.


Националният съд на Испания постанови Анбото (псевдоним на терористката) да лежи още десетилетие и половина в затвора. Магистратите признаха жената за виновна в престъпления срещу Короната, незаконно притежание на огнестрелно оръжие и терористична дейност. Тя в момента излежава присъди за други нарушения на закона с общ срок 122 години.

През 1997 г Генеча заедно с Енеко Гогеаскоечеа е планирала  убийство на държавния глава по време на откриване на музей в Билбао. Двамата са заложили бомби, но терористичният акт е бил предотвратен благодарение на действията на полицията.

Закопчаха топтерорист на ЕТА след 17 години

ЕТА е създадена през 1959 г. като политическа организация. Три години по-късно тя се превръща във въоръжена групировка. До окончателното прекратяване на въоръжената борба (2010 г.) ЕТА е убила стотици военни, полицаи политици и държавни служители. ЕТА обяви за саморазпускането си на 2 май 2018 г.

Водещи новини

Още новини