Шотландия въвежда ваксинационен сертификат от 1 октомври

gettyimages
share

Парламентът на Шотландия гласува в подкрепа на въвеждане на ваксинационни сертификати за коронавируса с цел получаване на достъп до определени събития и до определени места, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Мярката ще влезе в сила от 1 октомври. Тя цели да попречи на въвеждането на нови рестрикции в Шотландия и да забави покачването на случаите на зараза с коронавируса, приписвани на новата учебна година, която започна присъствено, поясни шотландската здравна министърка Хумза Юсаф.

Британските власти отмениха карантината за пристигащите от Франция в Англия

Мярката ще насърчи също така и младите да се ваксинират. Сертификати за ваксинация ще се изискват за влизане в дискотеки, посещение на музикални фестивали, за някои футболни мачове. Приложение за смартфони ще позволи да се проверява ваксинационният статут на хората.

Правителството на Борис Джонсън също каза, че обмисля подобна мярка за дискотеките и стадионите в Англия, но не спомена конкретни дати. Всяка от четирите нации, влизащи в състава на Обединеното кралство е компетентна за рестрикциите срещу коронавируса на своя територия.

Подобно на Англия Шотландия това лято отмени ограниченията след дълъг локдаун през зимата. Това стана възможно тогава заради успеха на ваксинационната кампания, но сега тенденцията е изключително обезпокояваща и броят на новозаразените се умножи петкратно за четири седмици.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини