Около 5000 души протестираха пред литовския парламент срещу здравните пропуски

Getty (архив)
share

Около 5000 души се събраха на митинг пред сградата на литовския парламент, за да протестират срещу здравните пропуски за COVID-19. Скоро те ще бъдат необходими на литовците, за да могат да влизат в кафенета, ресторанти, да използват обществения транспорт и да посещават някои обекти като част от обмисляни от правителството нови ограничения, предаде АП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33005

Кабинетът във Вилнюс възнамерява да въведе мерките в средата на септември. Част от тях може да стане и изискването неваксинирани, които се заразят, да губят правото си на безплатно здравно лечение.

Протестиращите заплашиха, че няма да се подчинят на новите правила. Някои бяха с кафяви костюми с жълта звезда на тях, като напомняне за знака, който са носели евреите в гетата по време на нацистката окупация. Еврейски организации в Литва изразиха недоумение от използването на този символ в този случай.

Протестиращите издигнаха и бесилки край сградата на Сейма (парламента) с надпис "За предателите на Литва".

"Това е противоконституционно. Имам право да не си поставям тези съмнителни ваксини и да живея живота си, както аз искам", каза Йонас Грабнис, безработен учител.

Германия се прицелва в неваксинираните, за да избегне нов локдаун

Митингът е поредният протест в няколко европейски страни, решили да въведат здравни пропуски, но с различни правила във всяка от тях, отбелязва Асошиейтед прес.

Заболеваемостта в Литва продължава да расте трета поредна седмица, а 49 процента от населението е ваксинирано с поне една доза по официални данни.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33005

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини