Депутати привикаха британския здравен министър на изслушване за пандемията

GettyImiges
share

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок днес ще се яви в Камарата на общините, за да отговаря на въпроси, свързани с действията на правителството при справянето с пандемията от коронавируса. Това става само ден след като бившият първи съветник на премиера Доминик Къминс заяви, че Ханкок е напълно негоден за поста и е трябвало да бъде уволнен заради лъжи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33008

Доминик Къмингс заяви вчера, че има поне 15-20 основателни причини за уволнението на Мат Ханкок, сред които острият недостиг на защитно оборудване при избухването на пандемията и „глупавата политика с преследване на цели при тестването“.

Говорител на здравния министър заяви, че правителството напълно отрича обвиненията срещу него. Самият Ханкок посочи, че не е гледал напълно вчерашните показания на Къмингс пред парламентарната комисия, а „вместо това се е занимавал с ускоряването на хода на масовото ваксиниране, особено сред 30-годишниет, и е спасявал човешки животи“.

Бивш съветник на Джонсън определи като "пълна щуротия" избирането му за британски премиер

Спешното искане за изслушване на Ханкок бе внесено от опозиционната Лейбъристка партия.

Доминик Къмингс напусна ролята си на първи съветник на Борис Джонсън в края на 2020 година в резултат на борба за надмощие в управляващите кръгове и оттогава е крайно критичен към правителството. Той заяви, че в резултат на допуснатите грешки „ненужно“ са починали хиляди британци.

Повече от 127 000 души, диагностицирани с Covid-19, станаха жертва на вируса от началото на пандемията.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33008

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини