Германия призовава за примирие между Израел и палестинците в Газа

БТВ
share

Германия призова днес за примирие между Израел и управляващата в ивицата Газа палестинска ислямистка групировка Хамас и предложи повече помощ за палестинците преди извънредната среща на Европейския съюз, която се очаква да подчертае разделенията между страните членки по отношение на конфликта, предаде Ройтерс.

Вчера, в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, президентът на САЩ Джо Байдън също се обяви за прекратяване на огъня.

Германският министър на външните работи Хайко Маас отправи своя призив преди видеоконференция с колегите си от ЕС за обсъждания как да се сложи край на конфликта. Дипломати обаче предупредиха, че различните мнения за кризата в Близкия изток маргинализират ролята на блока.

"Краят на насилието е първостепенен приоритет", каза Маас в момент, когато най-ожесточеният сблъсък от години между Израел и палестинците продължава.

Общото събрание на ООН ще се събере в четвъртък заради насилието в Близкия изток

"Днес ще лобирам за по-добро снабдяване с хуманитарна помощ на Газа", заяви още той, обещавайки 40 милиона евро (48,86 милиона долара) допълнителна хуманитарната помощ за цивилните в палестинския анклав.

ЕС е търговски партньор номер едно на Израел и голям дарител на помощи за палестинците. Той проявява неохота да използва икономически лостове или да обсъжда икономически санкции срещу израелското правителство, отбелязва Ройтерс.
 

Водещи новини

Още новини