Протестиращи французи искат съд за убиеца на еврейка

Getty images
share

Множество хора се събраха днес в Париж и други френски градове, за да протестират срещу решение на най-висшия съд на Франция, според което убиецът на еврейката Сара Халими не е наказателно отговорен и следователно не може да бъде съден, предаде Асошиейтед прес.

Хиляди напълниха парижкия площад "Трокадеро", пред Айфеловата кула, след призив на еврейски асоциации и организации, борещи се с антисемитизма, и други групи, които твърдят, че липсва правосъдие. Съобщението, че убиецът няма да бъде изпратен на съд, предизвика възмущение сред френската и международната еврейска общност.

Халими, на 65 години, почина през 2017 година, след като бе изтласкана от прозореца на апартамента си в Париж от съседа Кобили Траоре, който твърди, че тя крещяла "Аллах акбар". Траоре призна, че я е бутнал, припомня АП.

Френските власти задържаха за разпит четвърто лице за убийството на полицайка

Според решението на Касационния съд, издадено по-рано този месец, има достатъчно доказателства за антисемитските мотиви на деянието. Съдът обаче заяви, че човек, който е извършил престъпление, докато е бил в делириум, не може да бъде изпратен на съд, дори състоянието да е причинено от обичайна употреба на незаконни наркотици. Траоре е пушел големи количества канабис, информира БТА.

Съгласно френското законодателство хората не могат да бъдат държани наказателно отговорни за извършени действия при пълна загуба на преценка или самоконтрол поради психично разстройство. Протести срещу решението Траоре да бъде обявен за наказателно неотговорен се проведоха и в Тел Авив, предаде Франс прес. Стотиците събрали се поискаха извършителят да бъде съден.

"Решението на френския съд е абсурдно, скандално и опасно. От Тел Авив до Париж, еврейският народ, в Израел и по целия свят, е солидарен със семейството на Халими и с еврейската общност във Франция", заяви израелската министърка по въпросите на диаспората Омер Янкелевич. 

Водещи новини

Още новини