Девет души са арестувани във Франция за измами с помощи за търсещи убежище

  • 20 април 2021 06:35

  • 623
  • 0
Девет души са арестувани във Франция за измами с помощи за търсещи убежище
© Pixabay

Две мрежи за незаконна имиграция, украинска и молдовска, бяха разбити предишната седмица в район на Париж, след като престъпниците отклонили най-малко един милион евро помощи за търсещите убежище, предаде Франс прес, като се позова на източници в полицията.

Задържани са и ще се явят пред съда общо 9 души, шестима украинци и трима молдовци. Разследването на Централното управление за борба с нерегламентираната имиграция и заетостта на незаконно пребиваващи чужденци е започнало през юли 2020 г.

"Бяхме сезирани, защото от две години насам имаше силно повишение, сметнато за ненормално, на молбите за убежище на украинци и молдовци в префектурата Сен е Марн", обясни пред АФП началникът на Централното управление Ксавие Делрийо. Според него престъпниците са докарвали с автобус търсещи убежище от Украйна и Молдова, привлечени от възможността за по-добър живот във Франция. Веднъж в страната мигрантите били настанявани в някогашни складове на спрели работа заводи в департамента. Предоставяли им се телефон и помощ, за да подадат молба за убежище пред властите, което им давало правото на банкова карта, с която се получавали помощите от 420 евро на месец на възрастен.

23 нелегални мигранти спрени в Румъния, част от тях в български камиони

След това мрежата ги изпращала, понякога със сила, обратно в Украйна и Молдова, но задържала картите. Процедурата продължавала обикновено 6 до 8 месеца, обясни Делрийо. След 10 месеца разследване Централното управление смята, че мрежата е получила достъп до 500 карти, с които са били отклонени между милион и 1,2 милиона евро, съобщава БТА.

Част от сумата се харчела във Франция, останалото се изпращало в Украйна и Молдова. Вчера Украйна беше проведена полицейска операция, при която бяха задържани осем души и са планирани около 50 обиска.

Последвайте канала на

Novini.bg
623 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини