Разкриха още участници във взрива на склада с боеприпаси в Чехия

Getty (архив)
share

Като минимум още петима офицери от Главното разузнавателно управление на въоръжените сили на Руската федерация (ГРУ) са участвали в специализираната операция в Чехия, довела до взрива в склада с боеприпаси в югоизточното селище Врбетице на 16 октомври 2014 година.

Според разследване на медии в Европа операцията е била ръководена лично от генерал Андрей Аверянов, командир на поделение № 29 155 (секретно подразделение на ГРУ). "Военният е пристигнал в членката на Европейския съюз под името на Андрей Оверянов и напуснал страната малко преди експлозията", написаха германското сп. "Шпигел" и чешкото "Респект".

Чехия потвърди за планирания удар срещу Емилиян Гебрев

"В операцията са участвали и генерал-майор Денис Сергеев и подполковник Егор Гордиенко. Двамата също са пребивавали в Чехия между 10 и 16 октомври 2014 г.", допълниха двете издания.

"Другите участници са били Алексей Капинос и Евгений Калинин. Медиите отбелязаха, че двамата са пътували с дипломатически паспорти. Тогава по официална информация те са работили в посолството на Русия в Унгария", посочиха още цитираните медии.

Да припомним, на 19 април 2021 г. правителството в Прага заяви, че зад взрива в склада за боеприпаси са стоели агентите на руските разузнавателни служби Александър Петров и Руслан Боширов (или Александър Мишкин и Анатолий Чепига, както се предполага, че са истинските им имена). Двамата са обвинени и за отравянето на бившия агент на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му – Юлия Скрипал през март 2018 г. в Англия.

Чешката полиция обяви Петров и Боширов за издирване.


Във връзка с разкритията Чехия изгони 20 руски дипломати. Москва отвърна с експулсиране на 18 дипломати на Прага.

Чехия ще поиска от съюзниците си в знак на солидарност също да изгонят руски шпиони

Водещи новини

Още новини