Действията на Чехия са разрушителни за двустранните отношения с Русия, заяви говорителят на Кремъл

20 април 2021 14:13

Действията на Чехия са разрушителни за двустранните отношения с Русия, заяви говорителят на Кремъл
© pixabay
462 5

Решението на чешките власти за експулсиране на руски дипломати е насочено към разрушаване на двустранните отношения с Русия, заяви днес пред журналисти говорителят да Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от БТА.

"Безусловно смятаме подобно поведение на Прага за напълно необосновано, разрушително от гледна точка на двустранните отношения. Смятаме подобна линия на Чехия за лишена от здрав разум. Всичко това изглежда като опит да се уподобят на непредсказуемите, агресивни действия на своите по-големи приятели зад океана", каза говорителят.

Бабиш: Мишена на експлозията от 2014 г. не е била Чехия, а стока на български търговец на оръжие

По повод обтегнатите отношения с Чехия Песков заяви, че президентът Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През не възнамерява да разговаря с ръководството на тази страна, заяви Песков.

"Няма подобни планове", каза в отговор на журналистически въпрос говорителят. "Действително между Москва и редица страни в последно време възниква определено напрежение", призна Песков, като подчерта, че "Русия по никакъв начин не е инициатор на това напрежение" и добави: "Призоваваме всички да успокоят, да се откажат от масовата антируска психоза и конструктивно, спокойно да водят диалог с цел да се преодолеят съществуващите разногласия".

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов и американският посланик в Русия Джон Съливан, извикани за консултации, ще могат да се върнат към задълженията си, , когато това стане целесъобразно за развитието на руско-американските отношения, добави Песков.

Освен това той заяви, че Кремъл няма намерение повече да коментира случая Навални. "Изобщо нямаме възможност да коментираме ситуацията с този осъден гражданин и няма да го правим, защото не разполагаме с информация", допълни Песков.

В отговор на призива на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за освобождаването на Навални, говорителят на Кремъл заяви: "Ако те се занимават с конкретен гражданин, трябва да адресират въпросите си към прокуратурата и Федералната служба за изпълнение на наказанията".

Мая Йорданова
462 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Хан Крум

2021.04.20 | 21:39

5
Браво на чехите. Отново наритаха риските дирници. За това живеят по добре от нас.
ИВАН

2021.04.20 | 14:56

3
Русия може сама да се затвори и да живее по добре от всички народи..
Чех

2021.04.20 | 21:38

4
Ами да го направи Рисийката бе иванчо. Защо тогава олигарсите им си купуват дворци и имения във Европа и Америка? Да си живеят във руският си рай и да не излизат навън от гюбрето.
ИВАН

2021.04.20 | 14:56

2
Русия може сама да се затвори и да живее по добре от всички народи..
ИВАН

2021.04.20 | 14:55

1
Русия може сама да се затвори и да живее по добре от всички народи..

Добави коментар

Водещи новини