Франция е "крайно разтревожена" от здравословното състояние на Алексей Навални

Фейсбук
share

Франция е "крайно разтревожена" от здравословното състояние на руския опозиционер Алексей Навални. Това заяви днес френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан и спомена за "голямата отговорност", която носи президентът Владимир Путин, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Положението на Навални е крайно тревожно", заяви ръководителят на френската дипломация по телевизия "Франс 3". "Иска ми се да бъдат взети мерки, които да гарантират физическата цялост на Навални, а и неговото освобождаване", добави той. "Голяма отговорност тук носи президентът Путин", каза Льо Дриан.

Главният опонент на Кремъл спря да се храни на 31 март в знак на протест срещу лошите условия, в които е поставен. Четирийсет и четири годишният опозиционер едва оцеля миналата година след отравяне с невротоксично вещество, заради което изпадна в кома. Той обвини за случая Кремъл и руските служби за сигурност, които отхвърлиха обвиненията.

Лекари, близки до Навални, настояха вчера да бъдат допуснати при него поради опасения, че "всеки момент" го заплашва смъртоносна сърдечна атака.
"Констатирам, че в Русия наистина има авторитарен уклон", допълни Льо Дриан. Случаят е възможно "най-характерният, най-символичният, най-поразителният за умовете", каза той.

Лекари: Навални може да умре всеки момент

Русия носи отговорност за здравето на Навални и трябва да поеме грижата за него, заяви френският министър и отново потвърди, че ЕС внимателно следи случая. "Вече сме взели мерки. Пакетът от санкции вече е показателен, но може да има и други",отбеляза той. 

Водещи новини

Още новини