Демонстрация в Хелзинки срещу ограниченията заради коронавируса

gettyimages (архив)
share

Двадесет души бяха арестувани днес заради участието си в неразрешена демонстрация в Хелзинки, организирана в знак на протест срещу мерките в борбата срещу COVID-19. Според данни на полицията в акцията са участвали до 300 души, които са били разпръснати от силите на реда, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Събиранията на обществени места на повече от шест души са забранени в Хелзинки заради пандемията от новия коронавирус. Въпреки тези ограничения колоната от демонстрантите се отправила днес към площад "Каупатори". 

Във Финландия предстои постепенно сваляне на ограниченията заради COVID

Финландия с население от 5,5 милиона души има едни от най-добрите резултати в Европа в борбата срещу COVID-19 основно заради ниската гъстота на населението и отзивчивостта на финландците към официалните призиви за борба с вируса. Те са по-скоро препоръки, а не закони, посочва АФП. В средата на февруари обаче броят на заразените, който дълго време беше сред най-малките в Европа, скочи и това накара финландското правителство да въведе нови ограничения. Сред тях бяха затварянето на ресторантите, а след това и план за местен локдаун.

В началото на април обаче властите отмениха проекта си за карантина на част от територията на страната заради съмнения за законността му, припомня АФП.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини