Меркел си посипа главата с пепел за локдауна: Дълбоко съжалявам, искам прошка

Getty Images/Guliver
share

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди информациите, че отменя решението си за по-строг локдаун по време на католическия Великден. Тя заяви, че планът е бил приет прибързано и грешката е само нейна, предадоха световните агенции.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

"Идеята за затваряне по Великден беше породена от най-добри намерения", каза Меркел. Но "планът беше прибързан и нямаше да може да бъде приложен в толкова кратък срок", призна германският канцлер. "Това е само моя грешка", подчерта тя.

Според този план по Великден търговските дейности в Германия трябваше да спрат, а религиозните служби - да бъдат провеждани чрез видеоконферентна връзка. Това обаче предизвика много критики и така се стигна до ново спешно видеоконферентно заседание на федералния канцлер с премиерите на германските провинции, на което планът за по-строг локдаун на Великден е бил отменен.

"Шпигел": Германия се отказва от планирания 5-дневен пълен локдаун за Великденските празници

"Зная, че това предложение породи допълнителна несигурност. Дълбоко съжалявам за това и ето защо искам прошка и от сънародниците ми", каза германският канцлер, цитирана от Франс прес.

Меркел съобщи, че на 12 април ще има нови консултации.

Пандемията ще бъде победена, изрази увереност Ангела Меркел, но предупреди, че пътят към постигането на тази цел все още труден и неравен, отбелязва БТА.

 
Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини