Бившият премиер на Италия Енрико Лета може да се върне начело на Демократическата партия

gettyimages
share

Бившият премиер на Италия Енрико Лета както изглежда може да се завърне на предна линия в италианската политика и да поеме ръководството на обхванатата от проблеми левоцентристка Демократическата партия седем години след като беше отстранен от властта чрез вътрешнопартиен преврат, съобщи БТА.

ДП, която е една от най-големите партии, подкрепящи правителството на националното единство на Марио Драги, се озова в проблематична ситуация миналата седмица, когато нейният лидер Никола Дзингарети обяви, че се оттегля от поста с аргумента, че се срамува от вътрешните ежби за ключови позиции. Това негово решение доведе до срив на рейтинга на партията в допитванията.

Избирателната реформа клати италианския премиер Матео Ренци

Много от твърдите партийни членове се обърнаха към Енрико Лета, който сега живее в Париж, с въпроса дали би се върнал да помогне на партията. Днес Лета благодари за всички отправени му послания и добави, че ДП винаги е в сърцето му. Той каза, че призивите да се притече на помощ на партията го трогват дълбоко. Лета поиска срок от 48 часа, за да обяви какво е окончателното му решение по въпроса.

Умереният и проевропейски настроен Лета водеше коалиционно правителство през 2013 г. -2014 г., в което влизаха и левоцентристите, и десноцентристите. Но той беше безцеремонно отстранен от поста от съпартиеца си и негов съперник Матео Реци, който тогава каза, че Италия се нуждае от по-амбициозно правителство. Тогава Лета се премести във Франция, където стана директор на мозъчния тръст "Жак Делор" и декан в парижкото Училище за международни дела и политически науки.

Лета временно преустанови членството си в ДП, но започна отново да плаща членски внос през 2019 г., след като Ренци напусна партията и създаде своя собствена политическа сила Италия Вива. Тя беше част от управляващата коалиция на Джузепе Конте, но по-рано тази година предизвика политическа криза, като изтегли министрите си от кабинета заради разногласия между Ренци и Конте. Така страната влезе в политическа криза, от която излезе със съставяне на правителството на Марио Драги, подкрепено от повечето партии от италианския политически спектър.

Ако Лета се съгласи да поеме юздите на ДП, не е ясно дали той ще следва същата политическа линия като тази на Дзингарети, придържал се към съюз с антисистемното Движение 5 звезди. Който и да бъде номиниран за партиен лидер, то той трябва да бъде одобрен от партиен конгрес. А следващият партиен конгрес засега е предвиден за 2023 г.

Водещи новини

Още новини