Избирателната реформа клати италианския премиер Матео Ренци

29 април 2015 14:09

Избирателната реформа клати италианския премиер Матео Ренци
© gettyimages
1364 1

Ако италианският парламент не одобри предложението на премиера за промяна в Изборния кодекс, Матео Ренци ще хвърли оставка, е заявил министър-председателят, предаде РИА Новости.

Ръководителят на правителството в открито писмо, изпратено до редица медии, заяви, че обвързва въпроса за оставането си начело на кабинета на апенинската държава с приемането на промени, които имат за цел при парламентарния вот да бъде излъчван ясен победител и съставянето на орган на изпълнителната власт да се извършва по-бързо. "В случай че законопроектът не мине през пленарната зала, кабинетът ще се оттегли. Няма смисъл да продължавам играта", е написал Ренци след вчерашното извънредно заседание на правителството.

Предложението на кабинета бе възприето остро от опозицията. Някои опоненти обвиниха Ренци във фашизъм. Проектът принуди бившият премиер Силвио Берлускони да оттегли подкрепата за кабинета.

Промените на премиера разбуниха духовете и в собствената му Демократическа партия и най-вече бившия председател и предшественик на Ренци на поста – Енрико Лета.

Депутатите ще обсъждат въпроса днес вечерта.

Валери Зайцев
1364 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
ВАЖНО!!!

2015.04.29 | 18:45

116025
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците (персонала) и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар