Австрия спря ваксинацията с AstraZeneca заради смъртен случай на 49-годишна жена

gettyimages (архив)
share

Австрийските власти спряха ваксинацията срещу коронавируса с една партида от препарата на "AstraZeneca" като предпазна мярка, докато разследват смъртта на 49-годишна жена и заболяването на друга, 35-годишна, след инжектиране на медикамента. Това съобщи днес федералната агенция за сигурност в здравеопазването на Австрия, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Жените получили дози от една и съща партида на ваксината. Едната починала заради тежки нарушения в кръвосъсирването, другата развила тромбоемболия на белодробната артерия, но вече се подобрява. "В момента няма признаци за причинно-следствена връзка с ваксината", се казва в съобщението. Експерти проучват случаите, за да се изключи евентуалната връзка. Като предпазна мярка останалите дози ваксина от тази партида няма да се използват, добавя ведомството.

Демонстрации във Виена срещу ковид мерките на правителството

На 2 март ТАСС информира, че австрийската ресорна агенция е съобщила за 41 смъртни случая след ваксинация срещу коронавируса с препарата на Пфайзер/Бионтех, но без да е била установена връзка с този медикамент.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини