Урсула фон дер Лайен: Скоро въвеждаме ваксинационния паспорт

Getty Images (архив)
share

Идеята за създаването на ваксинационен паспорт е все по-близо. След натиск от държавните и правителствени ръководители на ЕС по време на Европейския съвет в четвъртъки и петък, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви днес, че още този месец ще представи проектозакон за новия паспорт, който се очаква да бъде изцяло дигитален. Именно чрез него притежателите му ще могат да докажат, че са били имунизирани с една от ваксините срещу COVID-19, разрешени от ЕС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

,,Какво точно ще представлява т.нар. зелен дигитален паспорт ще обясним още този месец, когато ще представим проекта'', заяви Урсула фон дер Лайен чрез видеоконферентна връзка. По думите ѝ по този начин ще бъдат създадени "зелени" коридори за трансгранично пътуване в Общността.

Само ваксинираните срещу COVID-19 ще могат да пътуват в ЕС?

Целта е ваксинираните срещу COVID-19 граждани да представят сертификат, че са ваксинирани, който сертификат да бъде изключително сложен за фалшифициране, допълни председателят на ЕК, цитирана от онлайн изданието 20minutos.

Очаква се във въпросния сертификат да бъдат включени личните данни на лицето, информация за ваксината, която му е поставена, и агенцията, от която е издаден документът.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини