Остри критики в медиите в Австрия срещу противниците на коронавирусни мерки

Gettyimages/архив
share

Днешното публикуване в два австрийска вестника на платена реклама от противници на коронавирусни мерки предизвика остри критики, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

Високотиражните всекидневници "Йостерайх" и "Курир" приеха да публикуват на цяла страница "отворено писмо към правителството", в което се казва, че маските са вредни за здравето и че "задължителната ваксинация" не е била надеждно проверена.

Писмото е подписано от "извънпарламентарната анкетна комисия за коронавируса в Австрия", в която има юристи, лекари, учени и хора на изкуството и се позовава на неуточнени научни изследвания.

Множество научни текстове, напротив, твърдят, че носенето на маска помага за намаляване на риска от заразяване и че ваксините са надеждни, като приемането им продължава да е доброволно, отбелязва АФП.

Редакцията на в. "Йостерайх" уточни, че публикацията не отразява непременно нейната позиция, а тази на в. "Курир" съобщи, че е допуснала отвореното писмо след дебат в редколегията в името на свободата на словото, като същевременно на съседната страница дава думата на вирусоложка, която заявява, че маските са полезни.

Тези обяснения обаче не убедиха критиците.

"Значи може да се пусне невярна информация като реклама и това да се оправдае със свободата на словото. Такова нещо не е ставало досега", заяви главният редактор на седмичника "Фалтер" Флориан Кленк.

"Докато Фейсбук забранява дезинформацията, някога авторитетни печатни медии й дават убежище", каза професор Леонхард Добуш от университета в Инсбрук.

В Австрия, както в други страни, редовно се провеждат демонстрации на противници на коронавирусните ограничения, които изразяват съмнение, че пандемията е толкова тежка, колкото се съобщава. За 16 януари във Виена е планирана проява на коронаскептици, пояснява БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини