Саркози ще съди френски сайт

share

Президентът на Франция Никола Саркози заяви днес, че ще съди френския сайт Медиапар, публикувал "фалшив" документ, според който предизборната кампания на държавния глава през 2007 г. е била финансирана от режима на Муамар Кадафи в Либия, съобщиха Франс прес и ИТАР-ТАСС, като се позоваха на изявление, направено от Саркози - кандидат за нов президентски мандат, пред телевизия "Франс 2".

"Ще подадем иск срещу Медиапар, този документ е груб фалшификат. Двамата души в Либия - онзи, който бил изпратил, и другият, който бил получил документа, отрекоха това", заяви Никола Саркози и уточни, че жалбата ще бъде подадена "до края" на кандидатската му кампания, допълва БТА.

Саркози свърза появата на компромата срещу него с втория тур на президентските избори, насрочен за 6 май. "Избирателната кампания не е оправдание за всичко", заяви той. По този въпрос "трябва да бъде сезирано правосъдието", заяви днес съперникът на Саркози в борбата за висшия пост, социалистът Франсоа Оланд. "Ако става дума за фалшификат, сайтът ще бъде осъден; ако не е бил фалшификат, тогава президентът ще трябва тогава да даде обяснения", каза той пред радио "Йороп 1". Оланд отрече да има каквато и да било връзка със сайта Медиапар, който според премиера Франсоа Фийон бил финансиран от "богати приятели" на кандидата социалист.

Медиапар публикува в събота документ, в който се твърди, че режимът на Кадафи през 2006 г. приел да финансира с 50 милиона евро предизборната кампания на Саркози през 2007 г. Според сайта документът бил подписан от Муса Куса, бившия шеф на външното разузнаване на Либия, който живее в изгнание в Доха. Муса Куса нарече твърденията на Медиапар фалшификация.

Бившият началник на кабинета на Кадафи Башир Салех, който се намира във Франция, е "крайно резервиран", що се отнася до автентичността на документа, посочва АФП, като се позовава на Пиер Аик, адвокат на либиеца. Салех твърди, че при всяко положение "никога не му е бил изпращан такъв документ".

Водещи новини

Още новини