Дали Борис Джонсън ще приеме европейските условия за Брекзит?

Getty (архив)
share

Париж призова Лондон да води реални преговори, пише френският в. "Фигаро", като подчертава, че Франция не би приела някакво по-лошо споразумение между Лондон и Европейския съюз.

Вече остават само няколко дни за сключване на споразумение за свободна търговия, което да влезе в сила на 1 януари след изтичането на преходния период на 31 декември.

"Брекзит без споразумение е далеч по-вероятен, отколкото някой е готов да признае, въпреки че както британските депутати, така и финансовите пазари са убедени, че такова споразумение ще бъде сключено", пише британският в. "Дейли телеграф".

"Но заявената от Франция твърда позиция показва погрешна преценка за пространството за маневри, с което може би разполага премиерът Борис Джонсън, когато въпросите засягат британския суверенитет", предупреждава изданието.

Джонсън ще постигне споразумение с ЕС, независимо дали тази седмица, следващата, или в последната секунда преди крайния срок на 31 декември, уверява британският в. "Гардиън".

Лондон и ЕС възобновиха преговорите по споразумение за периода след Брекзит

Въпреки всички недостатъци на това правителство, то не се е побъркало. То няма да унищожи автомобилната индустрия, селското стопанство, финансовата и риболовната индустрия. Няма да прекъсне връзките с Европа в областта на сигурността и полицейското сътрудничество. Не иска и поява на граница в Ирландия, нарушаваща споразумението от Разпети петък, нито хладни отношения с новия американски президент, нито обтегнати отношения с най-близките си съседи и търговски партньори.

"Така че, колкото и да блъфира, за да прикрие неудобната истина, Джонсън ще подпише споразумение, което отговаря на европейските стандарти в редица области. Но това ще е предателство към поддръжниците на Брекзит", предупреждава изданието.

Дошъл е моментът, когато британският премиер ще трябва да приеме, че Брекзит без споразумение ще бъде катастрофален и да наруши всичките си прекрасни, но нереалистични обещания.

Поддръжниците на Найджъл Фараж и поддръжниците на твърдата линия искат Лондон да затръшне врата при излизането си от ЕС.

Но за правителството на Джонсън това е моментът на истината. И правителството ще бъде принудено да подпише споразумение с ЕС, защото всяка сделка ще размени прекрасните обещания за суверенитета за нещо много по-осезаемо - например липсата на голямо мито върху британското говеждо.

Водещи новини

Още новини