Лондон и ЕС възобновиха преговорите по споразумение за периода след Брекзит

Великобритания и ЕС възобновиха онлайн преговорите си за постигане на споразумение за отношенията си след Брекзита, предаде АФП.

Трудните преговори бяха забавени в четвъртък от случай на заразяване с  COVID-19 в европейския екип, който принуди главния преговарящ на ЕС Мишел Барние и британския му колега Дейвид Фрост да прекратят физическите срещи.

"След технически дискусии през уикенда, преговорите днес продължават онлайн с Дейвид Фрост и нашите екипи", съобщи Барние в Туитър. "Не остава много време. Запазват се някои основни разногласия, но продължаваме да работим усърдно за постигане на споразумение", добави той.

Остават по-малко от 40 дни до 31 декември, когато приключва преходният период на Брекзита, след който Великобритания, която официално напусна ЕС на 31 януари, престава да прилага европейските норми.

Ето какви ще са условията на влизане и престой за българите във Великобритания след 1 януари 2021 г.

Без търговско споразумение между Лондон и Брюксел има риск от нов икономически шок, който би се прибавил към този от епидемията от новия коронавирус.

Двете страни трябва да постигнат споразумение достатъчно рано преди края на годината, за да има време то да бъде ратифицирано от британския парламент и от Европейския парламент, отбелязва АФП.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет