Ръст на паунда с над 1% след подновени надежди за постигане на Брекзит сделка

  • 14 декември 2020 12:12

  • 552
  • 0
Ръст на паунда с над 1% след подновени надежди за постигане на Брекзит сделка
© Pixabay

Британската лита поскъпва с над 1% спрямо американския долар и еврото, след като в неделя Обединеното кралство и ЕС се съгласиха да продължат Брекзит преговорите, а по-рано в понеделник главният европейски преговарящ Мишел Барние отбеляза, че все още е възможно да се постигне търговско споразумение преди края на предходния период на 31-ви декември.

В неделя британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е и председателят на ЕЛ Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е проведоха телефонен разговор и се споразумяха, че трябва да се извърви „още една извънредна миля", за да се намери компромис за постигане на двустранна търговска сделка.

Преговорите между ЕС и Великобритания навлизат в съществен етап

Това беше последвано от изказване в понеделник на главния европейски преговарящ Мишел Барние пред постоянните представители на ЕС в Брюксел, в което той отбеляза, че продължава да има различния по няколко спорни въпроса, но изрази надежда, че все още е възможно постигането на търговска Брекзит сделка.

Инвеститорите реагираха с оптимизъм на тези информации, което доведе до рязко поскъпване на британската лира в началото на днешната търговия след сериозния натиск, на който беше подложен паунда в края на миналата работна седмица.

Паундът нараства с 1,3% към 1,3400 щатски долара, заличавайки петъчен спад до близо едномесечно дъно от 1,3135 долара, информира БНР.

Допълнителна подкрепа за натиска върху американския долар оказва и подновения инвеститорски риск апетит на глобалните капиталови пазари с оглед на прогреса на фронта на Covid ваксините. САЩ вече започнаха първите доставки на ваксината срещу Covid-19 на компаниите Pfizer и BioNTech до различните части на страната. Това отново подхрани надеждите за по-бързо икономическо възстановяване от икономическата криза, причинена от коронавирусната пандемия.

Индексът на долара спрямо кошница от останалите основни валути се понижава в понеделник с 0,46% към 90,56 пункта, търгувайки се недалеч от най-ниското ниво април 2018 г. насам около 90,48 пункта, което беше достигнато в началото на месеца. (на 4-ти декември).

Британската лира поскъпва рязко и спрямо еврото с оглед на подновени надежди за постигане на търговска Брекзит сделка преди края на годината. Еврото поевтинява с малко над 1% към 0,9060 паунда, след като в петък единната европейска валута удари близо тримесечен връх от 0,9230 британски лири.

В същото време общият натиск от продажби на зелените пари допринася за предпазливо поскъпване на еврото с 0,3% към 1,2160 долара, отправяйки отново поглед към върха от 4-ти декември около 1,2177 долара - най-високо ниво за единната валута от април 2018 година.

Последвайте канала на

Novini.bg
552 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини