Словакия отбеляза рекорден денонощен ръст на новите случаи на COVID-19

pixabay
share

Словакия регистрира днес пореден дневен антирекорд на новите случаи на коронавирус, което принуди властите да поискат от армията да помогне на здравните служители и да предупредят за въвеждане на по-строги рестрикции на обществения живот, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33049

Министърът на отбраната Ярослав Над заяви, че близо 1500 военнослужещи ще бъдат командировани в помощ на здравната система.

Носенето на маска става задължително в Полша от събота

Първоначално 267 от тях ще бъдат на разположение на здравните власти през уикенда, за да помогнат за проследяване на контактите на заразените с коронавируса. Словакия отчете днес 1184 новозаразени с коронавируса за денонощие, съобщиха властите, с което общият брой на заразените в страната с население 5,5 милиона души достигна 16 910.

Към днешна дата смъртните случаи са 57, а хоспитализираните с COVID-19 - 370.

"Започвам да се тревожа дали взетите мерки могат да бъдат ефективни при толкова значителен ръст на заразените", каза на пресконференция премиерът Игор Матович.

Здравният министър Марек Крайчи заяви, че базовото репродуктивно число за разпространението на заразата е около 1,4, което означава удвояване на новите случаи за седмица. Словашките власти засега избегнаха въвеждането на обща карантина, но въведоха задължително носене на маски в закрити обществени пространства, ограничиха броя на клиентите в магазините, разпоредиха ресторантите и баровете да затварят в 22.00 ч. и ограничиха броя на участниците в спортни и обществени прояви.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време: 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33049

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини