Високият изборен резултат на френската крайна десница разтревожи Европа

share

Няколко европейски страни изразиха днес тревога от историческия изборен резултат на евроскептичната крайна десница във Франция, който потвърждава тенденцията, проявила се и в други страни от Европейския съюз, предаде АФП.


Преди откриването на срещата в Люксембург на външните министри на 27-те от ЕС люксембургският първи дипломат Жан Аселборн обвини френския президент Никола Саркози, че отчасти е допринесъл за успеха на кандидатката на Националния фронт Марина льо Пен, тъй като една от темите в неговата предизборна кампания бе за твърде пропускливите според него граници в Европа и за контрола над имиграцията. "Когато всеки ден повтаряте, че трябва да бъде променено Шенгенското споразумение и да се води твърда имиграционна политика, наливате вода в мелницата на Националния фронт", каза Аселборн, който е социалист. "Националният фронт е
против еврото и против Европа, а за Франция ще е зле, ако няма евро и Европа. Ние трябва да възпрем тази логика", добави той. Датският външен министър Вили Сьоундал, чиято страна е ротационен председател на ЕС до края на юни, нарече изключително тревожен резултата от вчерашния първи тур на изборите във Франция. Според него той се вписва в обща за Европа тенденция на възход на политически партии от същото семейство в Дания или Финландия. "Тези нагласи се проявяват не само в крайната десница, но и в крайната левица", посочи той.
"Обезпокоен съм от настроенията против отворените общества, против отворена Европа", каза шведският външен министър Карл Билд. Подобни мнения изразиха външните министри на Австрия и Белгия. Британският външен министър Уилям Хейг отказа да коментира резултатите. "Френските избори са изцяло проблем на френския народ, а не на британски политик", каза Хейг, цитиран от ДПА. Германският външен министър Гидо Вестервеле е доволен, че на втория тур ще се състезават двама доказали се демократи, предаде АФП. "Добре е, че ще има двубой между двама доказали се демократи, които имат силен ангажимент към Европа и към френско-германското приятелство", се казва в декларация на Вестервеле, публикувана в Берлин. "Френско-германското приятелство е от ключово значение за бъдещето на Европа. Германия ще сътрудничи тясно с президента, избран от френския народ", подчертава германският външен министър, цитиран от АФП.

Водещи новини

Още новини