ЕС все още разглежда възможността за лични санкции срещу Александър Лукашенко

Getty Images
share

Европейският съюз все още разглежда възможността да наложи лични санкции на беларуския президент Александър Лукашенко. Това заяви днес държавният министър по европейските въпроси в германското външно министерство Михаел Рот по време на дебати в Бундестага за федералния бюджет за 2021 г., предадоха БТА и ТАСС.

"Репресиите на режима на Лукашенко срещу мирни демонстранти и политници от опозицията са абсолютно неприемливи", каза той. Тези действия по думите му "трябва да получат отговор". "Затова трябват санкции срещу лицата, отговорни за насилието и потисничеството", подчерта Рот.

Ако това не даде резултат - също и "лично срещу Лукашенко", добави висшият служител.

Великобритания и Канада наложиха санкции на Лукашенко

На 21 септември външните министри от 27-те членки на ЕС не успяха да съгласуват санкционен списък с официални лица от Беларус, тъй като не стигнаха до единодушно решение заради позицията на Кипър, който настоява за санкции срещу Турция заради действията й в Средиземно море. Това съобщи върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Същевременно той изрази надежда, че санкции ще бъдат наложени в най-близко време, допълва агенцията.

Водещи новини

Още новини