Папата изрази съжаление пред Общото събрание на ООН за ерозията на мултилатерализма

Getty Images
share

Папа Франциск изрази днес във видеообръщение пред Общото събрание на ООН съжаление за "ерозията на мултилатерализма" и призова да се сложи край на "климата на недоверие", съобщи БТА.

"Трябва да сложим край на сегашния климат на недоверие. Изправени сме пред ерозия на мултилатерализма и още по-лошото е, че това става в момент, в който се развиват нови военни технологии", каза той.

Папата призова ваксината срещу COVID-19 да достигне и до най-бедните страни

Без да посочва конкретни страни, папата призова за "облекчаване на международните санкции", които според него удрят на първо място обикновените хора. Франциск освен това каза, че най-бедните и най-слаби членове на обществото трябва да получат първи ваксина срещу коронавируса, съобщава БТА.

"Ако на някои трябва да бъде даден приоритет, нека това да бъдат най-бедните, най-уязвимите, онези, които често пъти са обект на дискриминация, защото те нямат нито власт, нито икономически ресурси", каза папата.

Над 150 ваксини са в процес на разработване в света. Около двайсет от тези ваксини се изпитват сега върху хора, като съвсем малко от тях са в последен етап на изпитанията.

Водещи новини

Още новини