Охранители, шофьори и готвачи най-често умират от COVID-19 във Великобритания

Getty Images/Guliver
share

Охранители, шофьори, готвачи и медицински персонал от мъжки пол са сред най-честите жертви с фатален край на COVID-19 във Великобритания, съобщава в."Дейли мейл".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Изданието цитира данни на Националната статистическа служба на Обединеното кралство.

Великобритания ще поставя под 14-дневна карантина пристигащите на нейна територия

Анализът е направен въз основа на 2 494 летални случая, предизвикани от пандемията и установени сред граждани на трудоспособна възраст от 20 до 54 години в Англия и Уелс, предаде БТА.

Данните са били събирани до 20 април. Почти две трети от починалите са били мъже /1612 души/, а показателите за смъртност в тази група са достигнали 9,9 починали на 100 хиляди души. При жените този показател е 5,2 починали на 100 хиляди. Великобритания ще представи насоки за възобновяване на работата на някои компании.

Великобритания регистрира повече от 31 000 починали от COVID-19

"Британското правителство ще представи по-късно днес насоки за възобновяването на работата на някои компании", заяви премиерът Борис Джонсън, след като представи пътна карта за постепенното разхлабване на ограничителните мерки, въведени заради коронавируса.

Отговаряйки на въпроси в парламента след критиките, че не е дал достатъчно ясни нови насоки, Джонсън посочи, че правителството му разчита работодателите да бъдат разумни при решаването на въпроса с персонала, който не може да се върне на работа заради трудности, свързани с грижите за децата.

"Бъдещето на британската правителствена схема, която покрива заплатите на над 6 милиона работници в компании, засегнати от коронавируса, ще бъде представено утре", допълни Джонсън.

Схемата, по която се плащат 80 процента от заплатите на персонала, който е пуснат във временен отпуск, трябва да изтече в края на юни, макар че финансовият министър Риши Сунак каза миналата седмица, че тя няма да приключи рязко.

Най-уязвими се оказали охранителите от мъжки пол - тук показателите достигат 45,7 летални изхода на 100 хиляди души. При шофьорите на такси числата са респективно 36,4 на 100 хиляди, а при готвачите починалите са 35,9 на 100 хиляди. При водачите на автобуси се наблюдават 24,6 починали на 100 хиляди, при обслужващия медицински персонал - 23,4 на 100 хиляди. Във всички случаи става дума за работници от мъжки пол.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини