Покрай коронавируса в Испания заловиха най-издирвания терорист в Европа

Gettyimages (архив)
share

Роден в Египет предполагаем боец от "Ислямска държава" е сред трима арестувани в Испания по подозрение във връзки с екстремистки организации, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление от днес на испанската полиция.

Заподозрените са арестувани в Южна Испания. Полицията заяви, че предполагаемият боец от "Ислямска държава" в миналото е заминал от Европа за Близкия изток, за да се сражава в Сирия и Ирак. Според полицията той е "един от най-издирваните терористи в Европа, както заради престъпното му минало като боец на "Ислямска държава", така и заради това, че е много опасен".

Тримата заподозрени са арестувани в ранните часове на вчерашния ден в апартамент, който са взели под наем в Алмерия, пристанищен град в Югоизточна Испания.

Те са били разпитани днес и ще бъдат изправени утре пред Националния съд в Мадрид, заяви говорител на съда, който обикновено разглежда свързаните с тероризъм дела.

Екстремистите разглеждат глобалния хаос, породен от коронавируса, като възможност

В изявление за медиите, в което не се посочва самоличността на арестуваните, полицията заяви, че операцията е резултат от "международно сътрудничество" между агенти, специализирани в борбата с тероризма, които са подозирали, че чуждестранният боец ще мине през Испания по пътя си обратно към Европа.

Полицията коментира, че основният заподозрян е пристигнал по море в Алмерия от Северна Африка. В Испания тримата заподозрени са се поставили под карантина в апартамент заради строгите мерки, въведени в рамките на борбата срещу пандемията от новия коронавирус.

,,Те са излизали навън няколко пъти, поотделно и винаги с маски, за да не бъдат разпознати", се казва в изявлението.

Предполага се, че главният заподозрян е бил в засегнати от конфликти райони в Сирия и Ирак в продължение на години, като полицията го описва като престъпник, склонен към изключително жестоко насилие.

Арестите са били извършени в Серо де Сан Кристобал, исторически квартал в Алмерия, столицата на едноименната провинция Алмерия, известна с тесните си улички с нощни клубове и смесица от стари и нови сгради и крепостта Алкасаба от X век, която е с арабски произход.

Водещи новини

Още новини