Датската полиция арестува мъж, подготвял атентати

  • 30 април 2020 19:19

  • 744
  • 0
 Датската полиция арестува мъж, подготвял атентати
© Getty Images/Guliver (архив)

Датската полиция проведе акция в Копенхаген и арестува мъж, заподозрян, че е планирал ислямистки терористични атаки, съобщиха днес властите, като добавиха, че вероятно задържаният е действал сам, предаде Асошиейтед прес.

Оперативният директор на датската Служба за сигурност и разузнаване Флеминг Дрейер каза, че заподозреният се е опитвал да си набави оръжие и боеприпаси, и е планирал "една от няколко атаки".

Главният инспектор на полицията в Копенхаген Йорген Берген Сков каза, че мъжът е заподозрян за нарушаване на датските антитерористични закони и мярката му за неотклонение ще се гледа утре при закрити врата. Засега не се съобщава самоличността на заподозрения.

В Мадрид арестуваха джихадист, заплашвал крал Фелипе Шести

"Няма съмнение, че усилията на Службата за сигурност и разузнаване са довели до осуетяване на терористична атака", каза Берген Сков на обща пресконференция с представители на контраразузнаването. Не беше съобщено кога и къде са планирани атаките.

"Смятаме, че е действал сам", каза Дрейер, като добави, че мотивите на мъжа са "екстремистки и ислямистки".

През декември датската полиция арестува близо 20 души, заподозрени в връзка с ислямистки тероризъм при поредица от акции в цялата страна. И Дрейер, и Берген Сков казаха, че днешният арест не е свързан с този случай, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
744 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини