ЕС е в готовност да съдейства с нови полети за връщането на европейци от Китай

gettyimages
share

Европейската комисия изрази днес готовност да съдейства за извършването на допълнителни полети за връщането на граждани на ЕС от Китай.

Комисията отбеляза, че досега е осигурила помощ за изпълнението на три подобни полета - два до Франция и един до Германия.

Общо 558 души, от които 447 граждани на ЕС, бяха върнати досега от китайската провинция, където за пръв път бе открит новият вирус. ЕС покрива по-голямата част от стойността на тези полети, предаде БТА.

Общо шестима са българите, пристигнали във Варна от Китай

ЕК призова днес за повече съгласуваност и сътрудничество между държавите от ЕС при работата за пресичане на разпространението на заразата. Говорител на комисията уточни, че предпазните мерки в отделните европейски държави се преценяват на национално равнище.

Той добави, че службите на ЕС са издали препоръки, включително за предпазните мерки по летищата и в самолетите. Миналата седмица държавите от ЕС са обменили мнения във видеовръзка. По-късно тази седмица Съветът на ЕС ще обсъди на редовно заседание обстановката с разпространението на вируса.

Бихме искали да имаме съгласуван подход, посочи говорителят на ЕК. Той допълни, че ЕС е предоставил 10 милиона евро за изследвания, свързани с преодоляване на заплахата от вируса.

Водещи новини

Още новини