Цветан Цветанов се срещна с координатор по трансатлантическите въпроси от ХДС/ХСС

Евро-атлантическият център за сигурност
share

Председателят на Управителния съвет на ЕАЦС Цветан Цветанов се срещна с Питър Байер, координатор по трансатлантически въпроси на правителството на Германия към парламентарната група на ХДС/ХСС.

Байер е член на Бундестага от 2009 г., като членува в Комисията по външна политика и Комисията по въпросите на ООН, международните организации и глобализацията и е заместник в Комисията по европейски въпроси.Това съобщиха от Евро-атлантическия център за сигурност.

Двамата обсъдиха предизвикателствата пред сигурността в регионите на Западните Балкани и Черно море, като разгледаха геополитическата роля на Русия, Китай и Турция. Като негативно бе отчетено решението за блокиране на стартирането на преговори за членство с Албания и Северна Македония, което създава политически вакуум в региона и предпоставки за гравитиране на държавите от Западните Балкани извън орбита на ЕС.

Цветанов приветства силната подкрепа на Германия за европейската перспектива на тези държави и акцентира, че е важно Европа да продължи силното си присъствие и ангажимент към тях.

Той направи и обзор на основните теми в дневния ред на работата на центъра и посочи инициативата “Три морета” като потенциален инструмент за преодоляване на пречките пред регионалното сътрудничество и противодействие на офанзивите от страна на външни геополитически интереси.

Двамата се съгласиха, че е необходимо да се засили партньорството между Европа и САЩ, като подчертаха, че в основата на ефективното трансатлантическо сътрудничество е обединена Европа. Вътрешно обединен ЕС с подкрепата на трансатлантическите ни партньори може да бъде силен фактор на международната сцена.

Водещи новини

Още новини