Ивайло Калфин: Миграцията ще бъде предизвикателство за новата ЕК

Булфото (архив)
share

Икономическите и социалните теми са едни от най-важните за следващата ЕК. Това заяви бившият министър на външните работи и бивш евродепутат Ивайло Калфин за Фокус.

Според него миграцията ще бъде предизвикателство за новата ЕК, но се появяват и нови теми, затова следващият бюджет трябва да бъде по-гъвкав.

„Следващият бюджет ще бъде по-малък заради излизането на Великобритания от ЕС. Комисията е предложила цялото намаление от Великобритания да се компенсира частично с увеличаване на вноските и частично с преструктуриране. Има предложения и за осигуряване на допълнителни ресурси за европейския бюджет, но правителствените ръководители трябва да разберат, че всички имаме интерес ЕС да работи в тези теми, където е по-добре на европейско, отколкото на национално ниво – и климат, и отбрана, и общ пазар. Нито една страна с националната си политика не може да постигне толкова, колкото ЕС“, отбеляза той.

Ивайло Калфин допълни, че общата селскостопанска и кохезионна политики ще отстъпят място на общоевропейските, като научни изследвания и охрана на границите. Затова е важно как България участва в тях, тъй като средствата по тях се разпределят от Брюксел.

По отношение на новия ресор „Иновации и младеж“, който получи Мария Габриел, Ивайло Калфин коментира, че той е важен, но има малко отношение към България. „Образованието е приоритет за правителството, но ЕС почти няма правомощия в областта на образованието, тъй като това са национални политики“, каза още той.

Водещи новини

Още новини