Николай Овчаров: Ресорът на Мария Габриел е изключително важен

  • 11 септември 2019 18:38

  • 979
  • 0
Николай Овчаров: Ресорът на Мария Габриел е изключително важен
© Булфото (архив)

Новият ресор на България в ЕК може да даде по-добро ниво на културата и културно-историческото наследство на Стария континент. Това заяви археологът професор Николай Овчаров в интервю за Агенция ''Фокус'' във връзка с получения от България ресор ''Иновации и младеж'' в състава на новата Европейска комисия.

Професор Овчаров изрази увереност, че българският еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова ще приеме предизвикателствата на получения ресор и ще се справи с тях въпреки трудността му.

,,Първо бях смутен, като видях нещата, за които Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова ще трябва да отговаря, защото са доста разнородни: образование, култура, младеж, иновации и т. н. Но после се замислих, че има логика в това, което е казано, защото тези неща могат да бъдат взаимосвързани. Те са перспективни. По-скоро този ресор е оформен с оглед на перспективата на бъдещето, което Мария трябва да развие. Като размислих за нещата, много се зарадвах – не толкова за парите, колкото заради факта, че тя трябва да наблегне на културната идентичност на отделните държави от Европейския съюз. В културната идентичност без съмнение влиза тяхното културно наследство. В това отношение не търпи никакво съмнение. То е важно и от гледна точка на самата култура, и от гледна точка на младежта, и всичко останало. В този смисъл аз бих предложил на нашия еврокомисар, ако се вслушва в съвети, да си направи позиция от гледна точка на това, че Европа е Старият континент и тук се развиват основно културите. България има своето място, като е сред трите страни с най-много културно-исторически паметници, заедно с Италия и Гърция и има устойчива възможност за развитието на културата и на културно-историческия туризъм, което е по-важното“, обясни той.

Проф. Овчаров добави, че ресорът ''Иновации и младеж'' е изключително важен.

,,Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова може да направи много неща като комисар. Не става дума за парите – те не се раздават от Брюксел така, както някои си го представят. Не говоря толкова за финансовата страна, която ще дойде после, ако успеем да защитим своите каузи, колкото за това да бъде издигната културата и културно-историческото наследство на едно ново ниво. А връзката с образованието е безспорно. Неслучайно някога в България министерството е било Министерство на културата и образованието. Това са свързани неща, които ние, за съжаление, малко ги поразкъсахме, но смятам, че могат да бъдат отново обединени. А вече с новата тема за културно-историческия туризъм, нещата могат да бъдат поставени на една съвсем друга плоскост'', добави още той.

,,Темата за иманярството е страшно преекспонирана. В момента иманярството не е престижна професия. Такива проблеми сигурно има може би все още в планините'', коментира в заключение археологът.

Последвайте канала на

Novini.bg
979 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини