Парламентът на Латвия избира нов президент

Pixabay
share

Парламентът на Латвия избира днес нов президент, предадоха ТАСС. Досегашният държавен глава Раймондс Вейонис се отказа да се бори за втори мандат. Пълномощията му изтичат на 8 юли.

Трима са кандидатите за президентския пост. Управляващата коалиция издига кандидатурата на Егилс Левитс. Той беше кандидат и преди четири години, но не успя да спечели вота. Левитс е израснал в семейството на имигранти в Германия. Завършил е Хамбургския университет. Безпартиен е. Бил е посланик в Германия, Швейцария, Австрия и Унгария, министър на правосъдието, съдия в Европейския съд за правата на човека, а от 2004 г. е съдия в Съда на Европейския съюз.

Партията "На кого принадлежи държавата" издига кандидатурата на депутата Дидзис Шмитс, който е завършил в Париж, бил е министър на външните работи и е депутат от една година.

Опозиционната партия Съюз на фермерите на Латвия, влизаща в състава на коалицията Съюз на зелените и фермерите, издига кандидатурата на омбудсмана Юрис Янсонс. Той е работил в централната банка на Латвия, в министерство на правосъдието, а на поста омбудсман е от 2011 г.

Президентът на Латвия има ограничени пълномощия. Той представлява страната на международната сцена и е върховен главнокомандващ. Мандатът му е 4 години. Кандидатите за поста трябва да бъдат граждани на Латвия, навършили 40 години. Президентът се избира с абсолютно мнозинство от депутатите, тоест 51 гласа от общо 100. Ако на първи тур в парламента никой не събере необходимите гласове, следва втори тур с всички кандидати. При всеки следващ тур отпада кандидатът с най-малко гласове. Ако останалият най-накрая кандидат отново не събере минимум 51 гласа, то след 10-15 дни се провежда нов вот с нови кандидати.

В последните години в Латвия се води дискусия за промяна на начина на избиране на президент, но парламентът нееднократно е отхвърлял предложения на различни политически сили за въвеждането на преки избори за държавен глава.

Водещи новини

Още новини