Бившият папа: Сексуалната революция е виновна за гейовете и педофилите в Църквата ни

Getty (архив)
share

Събитията от 60-те години на миналия век, наричани от някои Сексуална революция, са виновни за появата на гейове и педофили сред клира ни, е заявил бившият папа Бенедикт ХVI, предаде Би Би Си.

Германецът, ръководил Римокатолическата църква от 2005 до 2013 г., е публикувал писмо, в което е изразил своята гледна точка за сексскандалите. "Разкрепостенността в нравите засегна и Светата църква. Моралната поквара облада и нас. Заради това сред много  свещенослужители се разпространиха и Грехът содомски (хомосексуализма), и жаждата за детска път", е посочил още Йозеф Ратцингер (светското име на бившия папа).

"Изявата на Бенедикт ХVI предизвика остра реакция дори сред клира", продължи британската медия. Тя цитира автор в авторитетно католическо издание. "Бившият наместник на Свети Петър не каза нищо с много думи. Той дори е забравил, волно или неволно, че някои от случаите на сексуалните посегателства над деца са датирани отпреди Сексуалната революция", е написал Джошуа МакЕли в "Нешънъл католик ревю".

Би Би Си припомни, че избирането на сегашния папа Франциск бе предшествано от безпрецедентното оттегляне на Бенедикт ХVI. Според някои основата причина той да се откаже от поста за пръв път от няколко века насам е била скандалът със свещениците-педофили. Германецът обаче винаги е отричал и позовавал на здравословни причини.

 

Водещи новини

Още новини