Ковчежникът на Ватикана признат за виновен за педофилия

  • 26 февруари 2019 06:54

  • 1638
  • 1
Ковчежникът на Ватикана признат за виновен за педофилия
© pixabay

Ковчежникът на Ватикана кардинал Джордж Пел бе признат за виновен за педофилия. 77-годишният Пел бе единодушно обвинен от съдебното жури в Мелбърн.

Срещу него е свидетелствал мъж, 13-годишен по време на изнасилването, в момента 30-годишен, чието име не се споменава. През 90-те години, той и негов приятел пеят в църковния хор. Тогава, според разказа му, стават жертва на Пел. Това не е било еднократно посегателство. Ужасените момчета мълчат години от срам и страх. Той признава също така, че тогава двете деца не са имали достатъчно опит, за да преценят какво точно се е случило. Те са вярвали на този човек и им е било трудно да приемат, че точно той може да им навреди. Свидетелят е записал показанията си на видео, за да не се налага да присъства в съдебната зала лично и да се сблъска отново с кардинала. Другият млад мъж към момента е вече мъртъв.

Предстои произнасянето на присъдата. Вероятно Пел ще отиде в затвора.

Пел е най-високопоставеният католически служител, който ще бъде обвинен в сексуално насилие. Той отрече всички твърдения.

След гръмналия скандал с насилие над непълнолетни деца от католически свещеници, за което Ватикана е мълчал десетилетия, протестиращи настояха папата да направи нужните промени, за да не могат духовни лица да отървават съда. Папа Франциск призова за "тотална борба" срещу "престъпленията, които трябва да бъдат изтрити от лицето на Земята", съобщават световниоте агенции, цитирани от БТА.

Духовният водач на католиците по света направи призива на меса в края на безпрецедентна среща на върха на Ватикана, която имаше за цел да се приемат мерки срещу педофилията в Църквата. Но Франциск не разкри какви конкретни мерки ще приеме Църквата срещу сексуалното посегателство над деца.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1638 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.02.26 | 13:46

1

Има ли някой във ватикана, който не е педофил?

Добави коментар

Водещи новини