Германия се нуждае от 260 000 мигранти на година

pixabay
share

Германия се нуждае от 260 000 мигранти на година заради липса на работна ръка. Това показва проучване, цитирано от "Дойче веле".

Изследването е установило, че работната ръка от ЕС няма да покрие нуждите на германската икономика. За да запълни дупката, Берлин ще се нуждае от 146 000 работници на година от държави извън Общността.

Най-голямата икономика в Европа ще има нужда от най-малко 260 000 нови мигранти на година до 2060 г., за да преодолее проблемите с недостиг на работна ръка, причинено от демографски спад, става ясно от изследването, публикувано от Фондация "Бертелсман".

Заради застаряване трудоспособното население в Германия ще намалее с 1/3 или около 16 милиона души до 2060 г. без имиграция. При отсъствие на миграция недостигът на работна ръка може да е опустошителен за четвъртата най-голяма икономика в света. При калкулираните сценарии авторите вземат под внимание, че раждаемостта се е увеличила, повече жени работят и възрастта за пенсиониране е 70 г.

Официалните данни показват, че само 38 000 работници са пристигнали в Германия през 2017 г. Проучването е изготвено от Института за изследване на пазара на труда и университета в Кобург.

Водещи новини

Още новини